CALL US 1800 696 377

15 Fun Greyhound Trivia Questions

By gapnsw.com.au
Here are 15 great trivia questions for a car trip or a game with the family.

The answers are at the bottom of the page. How many can you get right?

***QUESTIONS***


QUESTION 1 - What is the top running speed of a greyhound?


QUESTION 2 - Can you name two mammals that are faster than a greyhound?


QUESTION 3 - Can you name 5 greyhound coat colours?


QUESTION 4 - What is the least adopted colour of greyhound?


QUESTION 5 - True or false? Greyhounds have good peripheral vision.


QUESTION 6 - Are greyhounds a sighthound or a scent hound?


QUESTION 7 - What's another name for a sighthound?


QUESTION 8 - True or false? Greyhounds are highly sensitive creatures.


QUESTION 9 - True or false? Greyhounds have an undercoat.


QUESTION 10 - True or false? When greyhounds are in a full stride, all four legs leave the ground.


QUESTION 11 - True or false? Greyhound males and females are typically the same size.


QUESTION 12 - Insert the blanks 

The ancient ________ civilization worshipped the greyhound and also the ________ hound.


QUESTION 13 - Insert the blanks 

Greyhounds have higher levels of ________ blood cells. The primary advantage of ________ blood cells is to carry more ________ in the blood, allowing greyhounds to run faster.


QUESTION 14 - Insert the blanks

Greyhounds have the highest percentage of ________ ________ muscle fibres out of any dog breed.

QUESTION 15 - In how many regions does GAP NSW operate?


***ANSWERS***


QUESTION 1 - What is the top running speed of a greyhound?

ANSWER: Approximately 70 km per hour.




QUESTION 2 - Can you name two mammals that are faster than a greyhound?

ANSWER: Cheetah, Springbok, Lion, Antelope, Gazelle, Hare and Kangaroo are all faster than the greyhound by a nose.





QUESTION 3 - Can you name 5 greyhound coat colours?

ANSWER:  Black, brindle, blue, fawn and white.




QUESTION 4 - What is the least adopted colour of greyhound?

ANSWER: Black.





QUESTION 5 - True or false? Greyhounds have good peripheral vision.

ANSWER: True.

Greyhounds have a peripheral vision of up to 270 degrees because of how their heads and eyes are placed.

Their eye sockets are not sunken like other breeds, such as the smooth collie pictured below.





QUESTION 6 - Are greyhounds a sighthound or a scent hound?

ANSWER: A sighthound.

When a greyhound is hunting or chasing, it's the sight of the prey or object they’re chasing that’s the overwhelming sense, not the scent or the sound.



QUESTION 7 - What's another name for a sighthound?

ANSWER: A gazehound.





QUESTION 8 - True or false? Greyhounds are highly sensitive creatures.

ANSWER: True.

Greyhounds are highly receptive to good dogmanship from their owners.




QUESTION 9 - True or false? Greyhounds have an undercoat.

ANSWER: False.

Greyhounds get cold easily as a result!



QUESTION 10 - True or false? When greyhounds are in a full stride, all four legs leave the ground.

ANSWER: True.

You might hear this called a double suspension gallop. 



QUESTION 11 - True or false? Greyhound males and females are typically the same size.

ANSWER: False.

Females are usually shorter and lighter because of the anabolic effect of growth hormones.



QUESTION 12 - Insert the blanks 

The ancient ________ civilization worshipped the greyhound and also the ________ hound.

ANSWER: The ancient Egyptian civilization worshipped the greyhound and also the Pharoah hound.




QUESTION 13 - Insert the blanks 

Greyhounds have higher levels of ________ blood cells. The primary advantage of ________ blood cells is to carry more ________ in the blood, allowing greyhounds to run faster.

ANSWER: Greyhounds have higher levels of red blood cells. The primary advantage of red blood cells is to carry more oxygen in the blood, allowing greyhounds to run faster.



QUESTION 14 - Insert the blanks

Greyhounds have the highest percentage of ________ ________ muscle fibres out of any dog breed.

ANSWER: Greyhounds have the highest percentage of Fast-twitch muscle fibres out of any dog breed.

It’s the genetic key to running so fast.


QUESTION 15 - In how many regions does GAP NSW operate?

ANSWER: As of 2022, we have six programs running in NSW.